Eunice waarschijnlijk heftigste storm in jaren

Eunice waarschijnlijk heftigste storm in jaren: dit dekt de verzekering

Vanaf vanmiddag trekt storm Eunice over ons land. Dit wordt waarschijnlijk de heftigste storm in jaren en misschien zelfs wel de zwaarste storm van de eeuw. Er kunnen windstoten tot maar liefst 140 kilometer per uur ontstaan. Tijdens het hoogtepunt van deze storm kan zelfs windkracht 10 of 11 worden gemeten. Raast er een storm over het land, dan kan er binnen minuten miljoenen aan schadekosten ontstaan. Verzekeraars verwachten dan ook enorme schade door Eunice. Wat dekken welke verzekeringen bij stormschade? Pricewise geeft uitleg.

Meest voorkomende stormschade

De meeste stormschade ontstaat aan schuttingen, daken en auto’s. Voor deze inboedel- of opstalschade is niet iedereen volledig verzekerd. Uit eerder onderzoek van Pricewise bleek dat de kosten door weerschade aan woningen bij één op drie claimers niet volledig werd vergoed. Een van de oorzaken daarvan kan zijn dat er sprake was van harde wind, maar niet van een minimale windkracht 7 die nodig is bij veel verzekeraars om de schade officieel als stormschade aan te merken.

Stormschade aan en rond het huis

Omgewaaide bomen, losgeraakte dakpannen, takken en andere rondwaaiende spullen kunnen voor flink wat schade zorgen. Voornamelijk aan woningen en auto’s. Schade aan de woning en alles wat daaraan nagelvast zit, zoals rolluiken en zonnepanelen, is verzekerd met een opstalverzekering. Deze wordt vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. Schade aan de inboedel is verzekerd met de inboedelverzekering. Deze is niet verplicht, maar wel handig. Stormschade is al meegenomen in de minst uitgebreide dekking van de verzekering. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet er om van stormschade te spreken vaak sprake zijn van minimaal windkracht 7, mag schade niet zijn ontstaan door achterstallig onderhoud of door nalatigheid, zoals wanneer de inboedel niet veilig is gesteld terwijl de storm was aangekondigd.

Eunice - Stormschade aan de auto

Stormschade aan de auto

Niet iedereen heeft een garage om een auto veilig te stallen tijdens een storm. Veroorzaakt de storm schade aan de auto? Deze wordt vergoed met een WA + beperkt-cascodekking en een allriskverzekering. Het claimen van stormschade heeft geen invloed op de schadevrije jaren. Wel geldt het eigen risico als de verzekeringsnemer deze heeft. Met een minimale WA-verzekering wordt stormschade niet gedekt. Met deze autoverzekering is namelijk alleen schade aan anderen en andere auto’s gedekt.

Stormschade melden

Is er sprake van stormschade? Meld deze dan zo snel mogelijk bij de opstal-, inboedel- of autoverzekeraar. Bespreek met de verzekeraar wat er moet gebeuren. Foto’s maken van de schade als bewijsmateriaal is altijd verstandig. Meer informatie nodig over stormschade? Pricewise geeft zeer uitgebreide informatie op de pagina over stormschade.
Bron: Pricewise.nl – Kans op stormschade Dudley en Eunice: zo ben je verzekerd